Verstandvanvloeren.nl                     Parket Schuren Houten Vloer Schuren                    
Het adres voor  alle soorten Houten en Parket vloeren en het  schuren van uw Houten vloer / Parket  en Afwerken met Lak of Olie
 
 
 

Plankenvloer: De stoere vloer

 

Een plankenvloer oogt robuust en natuurlijk. Qua uitstraling variëren de mogelijkheden van strak design tot een rustieke landhuissfeer of zelfs de optiek van een eeuwenoude kasteelvloer.

Een houten vloer heeft een behaaglijke, natuurlijke uitstraling. Daarbij is de plankenvloer met zijn massieve delen in verschillende lengtes en (aanzienlijke) breedtes meestal de stoere broer. Stoer, maar veelzijdig. Planken passen in uiteenlopende interieurstijlen en uiteenlopende smaken.

Houtsoorten
Een plankenvloer is verkrijgbaar in vele houtsoorten en uitvoeringen. Er is een breed palet aan kleurschakeringen: van roomwitte, gelige of lichtbruine tinten bij bijvoorbeeld eiken, esdoorn en beuken tot de warme rood- en bruintinten van exotische houtsoorten als merbau, jatoba, afzelia en het warme roodbruine curupay. De bekendere houtsoorten zijn er bovendien vaak in verschillende selecties of sorteringen, uiteenlopend van planken met een zeer regelmatig en rustig beeld, tot delen met veel noesten en een uitgesproken tekening. Dat laatste geeft de vloer een rustieke uitstraling. Afwisseling van breedtes bij het leggen en de keuze voor planken met een velling (afgeschuinde zijkant) kan die optiek nog eens extra onderstrepen.

Geborstelde vloerdelen
Een rustieke sfeer ademen ook de zogenaamde geborstelde vloerdelen. Deze hebben een bijzondere bewerking ondergaan, waarbij de zachte delen van het oppervlak zijn weggeborsteld. Daardoor is de houtnerf duidelijk zichtbaar én voelbaar. Heel nieuw zijn bewerkingen als schrapen of dwarse zaagsneden, die het stoere karakter van de plank versterken.
 
Oud en nieuw
Wie een echt doorleefde uitstraling zoekt, kan kiezen voor oude vloerdelen. Die zijn er feitelijk in twee soorten. Allereerst zijn er vloeren uit oude planken, waarover soms al eeuwenlang schoenen zijn gegaan. Ze zijn afkomstig uit bijvoorbeeld oude treinwagons, huizen of kloosters. De vorige levens hebben hun sporen achtergelaten in de vorm van butsen en spijkergaatjes. Wie die geleefde uitstraling wel kan waarderen, maar tóch de voorkeur geeft aan nieuw, vindt een alternatief in zogenoemd verouderde planken. Deze worden steeds vaker aangeboden en hebben sfeervolle collectienamen als kasteelvloer, abdijvloer of kloostervloer. Het betreft hier nieuw geproduceerde planken, die kunstmatig zijn voorzien van deuken en krassen. Vaak ondergaat het hout bovendien behandelingen waardoor het hout verkleurt. Een donkerder bruintint (gerookt) of juist een lichte, gekalkte kleur draagt bij aan het ‘sleetse’ uiterlijk.

Tip: let er bij de verouderde vloeren op dat de mes-en-groef verbinding niet teveel is beschadigd. Hierdoor zou de vloer als geheel minder stevig kunnen worden.

Gekleurd of naturel
Wat betreft kleur op de plankenvloer is er voor elk wat wils. Beitsen en oliën kunnen de houten vloerdelen bijzondere en warme tinten meegeven. Dat kan ook handig zijn, bijvoorbeeld als kersen kleur gewenst is, maar liever een hardere houtsoort dan eiken. De liefhebber van naturel kan een blanke lak, beits, olie of was als afwerking gebruiken. Blanke olie, beits en dergelijke verdiepen de eigen tint van het hout en laten de tekening mooi uitkomen. De afwerking van planken dient vooral om de vloer te beschermen tegen indringing van vocht en vuil.

Hout werkt
Wie voor een plankenvloer kiest, moet zich een paar zaken bedenken. Een plankenvloer bestaat uit massieve delen van 20 tot 22 mm dik. De delen zijn er grofweg in breedtes tussen de 7 en 23 cm. Hoe breder de delen, hoe groter het gevaar van kromtrekken. Hout is een natuurproduct en blijft altijd werken onder invloed van wisselingen in temperatuur en met name de luchtvochtigheid. De vloer kan bij uitzetten gaan bollen; bij krimpen door droogte kunnen kieren tussen de planken ontstaan.

Er zijn echter diverse oplossingen bedacht tegen deze natuurlijke houtwerking. Zo zijn er verbindingssystemen met metalen clips aan de onderzijde, die de vloer bij elkaar trekken. Sinds enige tijd zijn er zelfs massieve delen met een klikverbinding, zoals we die kennen van bijvoorbeeld laminaat en lamelparket. Ook parketveren kunnen de werking van het hout opvangen. Deze stalen veren worden geplaatst in de expansieruimte rondom de vloer en duwen als het ware de planken tegen elkaar bij krimpen. Zetten de planken uit, dan vangen de veren de spanning op. Een andere oplossing is een klevende, elastische ondervloer die de planken bij elkaar houdt en ook nog eens geluidsreducerend werkt. Maar veruit de beste oplossing is om de temperatuur en vochtigheid in de woning redelijk constant te houden. Een hygrometer biedt uitkomst.

Hardheid
Houtsoorten verschillen in hardheid. Zo is kersen harder dan berken, maar minder hard dan beuken, eiken of maple (Canadese esdoorn). Een vloer van berken of kersen zal dus eerder deuken en butsen oplopen. Als u zich dit van tevoren bedenkt hoeft dat geen probleem te zijn, maar kan het juist bijdragen aan de sfeer van een doorleefde plankenvloer. Daarnaast kan een houtsoort wel hard zijn, maar bijvoorbeeld tóch gevoelig voor schimmel. Dan is een dergelijke plankenvloer in de keuken bijvoorbeeld geen goede keuze.

Planken leggen
Een plankenvloer kan vast of los op een ondervloer worden gelegd. Volledig verlijmen en spijkeren op spaanplaat kan de werking van de vloer tegengaan.

Tip: spijkers blijven uit het zicht als er schuin naar binnen wordt gespijkerd vanuit het mes van de mes-en-groef verbinding.

Meestal valt de keuze op ‘zwevend’ leggen. De planken kunnen dan onderling worden verlijmd in de verbinding, of los tegen elkaar gelegd. De kopse uiteinden worden dan meestal wel verlijmd. Vooral bij zwevend leggen is het van belang om de zwel- of expansieruimte rondom de vloer in de gaten te houden. In verband met het uitzetten van het hout moet er enige afstand (minimaal 10 mm, bij grotere oppervlakten nog meer) tot de muren, maar ook rond verwarmingsbuizen vrij blijven. Met een (plak)plint in dezelfde houtsoort is de open ruimte rondom keurig weggewerkt.

Let op: leg bij een plankenvloer de delen altijd haaks op het raam of de pui, die voor de belangrijkste lichtinval zorgt. Dat geeft een ruimtelijk effect.

 

Geluidsnorm
Hout heeft een hard oppervlak en dat betekent dat geluiden in de ruimte worden weerkaatst. Zachte materialen als gordijnen, vloerkleden en meubelen in de kamer of boeken in de kast absorberen een deel van het geluid. Ook zacht ondervloermateriaal kan de klanken dempen. Van heel andere orde is de geluidsoverlast die beneden- en zijburen kunnen ervaren. Dit is alleen al belangrijker, omdat daar een norm voor bestaat. De in Nederland geldende eis is dat bij vloeren in etagebouw het geluid dat doorklinkt naar de ondergelegen woonlaag met minimaal 10 dB wordt verminderd. De reductie-eis heeft geen wettelijke status, maar is algemeen aanvaard. Veel VVE’s (Vereniging van Eigenaren) stellen de vermindering volgens de norm verplicht. Let erop dat het geluidreducerende ondermateriaal voldoet aan de Nederlandse en Europese norm (NEN-EN-ISO   140/717-2 1997    140/717-2 1997 ). Als het goed is wordt deze norm op alle producten vermeld. Let op: er zijn ook andere resultaten m.b.t. geluidsreductie, die veel hoger uitvallen, maar niet geldig zijn volgends deze norm (want volgens andere testmethoden bereikt).

 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info